Affut - Kongsberg 393
./guns/rifle/bilder/Rifle-Kongsberg-Lakelander-389-Affut-1.JPG
Foto: www.kvf.no - Norsk Forsvarsteknologi (NFT)
Modell og produksjon
Type
Affut
Produsent
Kongsberg Small Arms
Konstruktør
Lars Andersson
Kunde
Private
Modell
Kongsberg 393
Kaliber
.300 Win Mag
Produksjonsperiode
1993
Antall produsert
Ikke offentlig
Serienummer
C, D serie
Tekniske Data
Mekanisme
Bolt
Magasinkapasitet
4
Pipelengde
550 mm
Pipediameter v/munning
16 mm
Vekt
3100 gram
Skjefte
Tyrkisk valnøtt
Beskrivelse

Lakelander riflene er basert på en konstruksjon fra svensken Lars Andersson. Andersson fikk gullmedalje for denne på en oppfinnermesse i Brussel i 1976. De første riflene dukker opp i en reklamebrosjyre under modellbetegnelse TAP-174. Denne modellen hadde 12 låseklakker på sluttstykket og avtagbart rullemagasin. TAP var en forkortelse for den finske våpenprodusenten Tampereen Asepaja Oy. i 1975 lanserte firmaet TAP-375 som skal ha blitt designet av de to finnene Torsti Laaksonen og Jali Timari. Det ble totalt produsert over 4000 stykk Lakelander TAP-375 i perioden 1975-1979 før patentet ifølge Laaksonen ble solgt til Kongsberg.

I 1981 dukker riflen opp i et reklameblad i Sverige under navnet Lakelander 375. Den hadde nå 9 låseklakker, trepunktssikring, et forenklet sluttstykke med integrert styrehylse, samt et roterende magasin og en spesiell rekylklakk. Våpenet ble først produsert i Finland og den første kommersielle modellen het Lakelander TAP-375.

Etter en tid ble produksjonen flyttet til Sverige. Lakelander ble produsert under navnet Varberger av Norråkers vapen i Norråker i Ångermanland. Modellen ble kalt «NV» (for «Norråkers vapen»). Varbergs Finmekanik forenklet på et tidspunkt designet, og introduserte Varberger 757 som en grunnmodell med 6 låseklakker istedenfor 9, og en topunktssikring. Det ble også blant annet lansert en budsjettmodell med tre låseklakker under betegnelsen Varberger 717. Varberger ble produsert i perioden 1991-1998.

Norsk Forsvartsteknologi i Kongsberg begynte å produsere riflen basert på det opprinnelige Lakelander designet. NFT lanserte geværet under navnet Lakelander 389. Det første våpenet ble levert den tredje måneden i 1989. Derav modellnummeret 389. Da Kongsberg Våpenfabrikk gikk konkurs i 1987, ble rifleproduksjonen kjøpt opp av noen ansatte som ønsket å videreføre denne delen av KV. I forbindelse med dette mistet man retten til å benytte varemerket Lakelander. Den neste modellen ble derfor kalt Kongsberg 393. Den første riflen ble levert den tredje måneden i 1993. Derav modellnummeret 393.

Kongsberg 393 ble levert med forskjellige typer skjefter etter kundes ønske. Det ble levert skjefter i Standard, Luxe, Classic. Tekniske data ovenfor gjelder for Standard/Luxe/Classic.

For kalibrene oppgitt på denne siden er følgende bokstavkoder foran serienummer benyttet:

C: Rechts kasse/stokk (høyre)

D: Links kasse/stokk (venstre)

Merking

Kassens side er merket med Kongsberg K, serienummer, "Kongsberg" og "Mod 393". Serienummer består av en bokstav og fire siffer.

Pipens side er stemplet med kaliber.

Kilder
Flere bilder
./guns/rifle/bilder/Rifle-Kongsberg-Lakelander-389-Affut-2.JPG
Foto: www.kvf.no - Norsk Forsvarsteknologi (NFT)

./guns/rifle/bilder/Rifle-Kongsberg-Lakelander-389-Affut-3.JPG
Foto: www.kvf.no - Norsk Forsvarsteknologi (NFT)

./guns/rifle/bilder/Rifle-Kongsberg-Lakelander-389-Affut-4.JPG
Foto: www.kvf.no - Norsk Forsvarsteknologi (NFT)

Tilbake til