Sporter - Lakelander 389
./guns/rifle/bilder/Rifle-Kongsberg-Lakelander-389-Sporter-1.jpg
Foto: www.kvf.no - Norsk Forsvarsteknologi (NFT) - Lakelander 389 Sporter.
Modell og produksjon
Type
Sporter
Produsent
Norsk Forsvarsteknologi (NFT)
Konstruktør
Lars Andersson
Kunde
Private
Modell
Lakelander 389
Kaliber
6,5x55, .308 Win
Produksjonsperiode
1990
Antall produsert
Ikke offentlig
Serienummer
A, B serie
Tekniske Data
Mekanisme
Bolt
Magasinkapasitet
4
Totallengde
1110 mm
Pipelengde
570 mm
Pipediameter v/munning
17,5 mm
Vekt
4120 gram
Skjefte
Amerikansk valnøtt
Beskrivelse

Lakelander riflene er basert på en konstruksjon fra svensken Lars Andersson. Andersson fikk gullmedalje for denne på en oppfinnermesse i Brussel i 1976. De første riflene dukker opp i en reklamebrosjyre under modellbetegnelse TAP-174. Denne modellen hadde 12 låseklakker på sluttstykket og avtagbart rullemagasin. TAP var en forkortelse for den finske våpenprodusenten Tampereen Asepaja Oy. i 1975 lanserte firmaet TAP-375 som skal ha blitt designet av de to finnene Torsti Laaksonen og Jali Timari. Det ble totalt produsert over 4000 stykk Lakelander TAP-375 i perioden 1975-1979 før patentet ifølge Laaksonen ble solgt til Kongsberg.

I 1981 dukker riflen opp i et reklameblad i Sverige under navnet Lakelander 375. Den hadde nå 9 låseklakker, trepunktssikring, et forenklet sluttstykke med integrert styrehylse, samt et roterende magasin og en spesiell rekylklakk. Våpenet ble først produsert i Finland og den første kommersielle modellen het Lakelander TAP-375.

Etter en tid ble produksjonen flyttet til Sverige. Lakelander ble produsert under navnet Varberger av Norråkers vapen i Norråker i Ångermanland. Modellen ble kalt «NV» (for «Norråkers vapen»). Varbergs Finmekanik forenklet på et tidspunkt designet, og introduserte Varberger 757 som en grunnmodell med 6 låseklakker istedenfor 9, og en topunktssikring. Det ble også blant annet lansert en budsjettmodell med tre låseklakker under betegnelsen Varberger 717. Varberger ble produsert i perioden 1991-1998.

Norsk Forsvartsteknologi i Kongsberg begynte å produsere riflen basert på det opprinnelige Lakelander designet. NFT lanserte geværet under navnet Lakelander 389. Det første våpenet ble levert den tredje måneden i 1989. Derav modellnummeret 389. Da Kongsberg Våpenfabrikk gikk konkurs i 1987, ble rifleproduksjonen kjøpt opp av noen ansatte som ønsket å videreføre denne delen av KV. I forbindelse med dette mistet man retten til å benytte varemerket Lakelander. Den neste modellen ble derfor kalt Kongsberg 393. Den første riflen ble levert den tredje måneden i 1993. Derav modellnummeret 393.

Lakelander 389 Sporter ble levert med stokk i oljebonet amerikansk valnøtt. Kinnstøtten er justerbar og stokken har hull for tommel. Bakkappen er i gummi.

Systemet har sylindermekanisme med låsing i framkant. Sluttstykket har tre radialsymetriske låseklakker. Åpningsvinkelen er 60 grader. Slaglengden er 5,9 mm. Sluttstykket kan demonteres for puss ved hjelp av et medfølgende verktøy. Magasinet er formet som en halvsylinder. Foran magasinet, inne i forskjeftet, sitter en spesiell rekylklakk som gir rekyloppdrag forholdsvis langt fremme på skjeftet.

Avtrekkeren er et direkte jaktavtrekk som er justerbart fra 0,5 til 2,0 kg via en stillskrue på hver side. Avtrekkerbøylen er utført i plast. Sikringen har tre innstillinger. I fremre stilling er våpenet usikret. I mellomste stilling er tennstempelet låst, men sluttstykket kan åpnes for tømming av magasin. I bakre stilling er både sluttstykke og avtrekker låst.

Tømming av magasinet kan skje raskt ved at stille sikringen i midterste stilling, åpne hevarmen, trekke sluttstykket i bakre stilling, og trykke på magasinutløseren. Patronene kommer da opp av utkasteråpningen. Hold riflen litt mot siden og fang patronene med hånden.

Riflen ble levert uten faste sikter. Låskassen er frest for Weaver type kikkertmontasje og boret for EAW svingmontasje.

Riflen har egenspredning på 15-30 mm på 100 m avhengig av ammunisjonstype. Før overflatebehandling ble riflen prøveskutt med to patroner med 30% overtrykk, og deretter kontrollert med magnaflux i et magnetfelt med ultrafiolett lys for feil og sprekker.

Merking

Kassens venstre side er merket med kontrollmerke, kronet K, serienummer, samt teksten "Lakelander Mod. 389". Pipens venstre side er merket med kontrollmerker, samt kaliber.

Riflene fikk en bokstavprefiks på serienummeret ut fra hvilken kasse den hadde. For kalibrene oppgitt på denne siden er følgende bokstavkoder foran serienummer benyttet:

A: Rechts kasse/stokk (høyre)

B: Links kasse/stokk (venstre)

Kilder
Tilbake til