Døllebajonett M/1849 |
Skrutrekker for Kammerlader |
20. november 1849 ble det bestemt at linjeinfanteri og lette tropper også skulle utstyres med kammerladergeværer. Denne beslutningen medførte at det ble behov for betydelig flere våpen til Hæren. Samtidig ble det approbert en ny modell, M/1849, som ble satt i produksjon etter at M/1846 produksjonen var avsluttet. M/1849 ble produsert av A. Francotte i Liége i Belgia, Herzberg i Tyskland og Kongsberg Våpenfabrikk. Geværene fra de tre fabrikkene skiller seg fra hverandre kun med mindre detaljer og ved merking.
M/1849 er i hovedsak lik M/1846, men noen avdekkete svakheter er forbedret og produksjonstekniske tilpasninger er innført. Følgende forbedringer er gjort siden M/1846:
* Låsens bunnplate er forenklet. Bunnplaten i M/1846 ble festet med 4 skruer. På M/1849 er to av skruene fjernet og bunnplaten festes nå i forkant til kammerhuset med et svalehalespor.
* Hanens utforming er betydelig kraftigere.
* Klaffsikte ble innført. Tidligere modeller hadde stangsikte som kunne gli ned under avfyring. Det nye klaffsiktet hadde fast sikte for 200 alen, og hengslede klaffer som kunne vippes opp for skyteavstandene 300 og 400 alen. Klaffene ble holdt oppe av en bladfjær på undersiden.
* Kolbekappen ble forsterket med en tunge på undersiden av kolben som er festet med en skrue.
Produksjonen ved Kongsberg Våpenfabrikk startet i 1850 samtidig med at produksjonen av M/1846 ble avsluttet. Produksjonen varte fram til 1855 da neste kammerladningsmodell ble approbert. Våpnene ble nummerert fra 1 og oppover. Serienummer 1-4 ble beholdt som modellgeværer av Kongsberg Våpenfabrikk for bruk under videre produksjon.
De største delene er merket med våpennummer. På oversiden av kammerstykket foran finnes Kongsberg Våpenfabrikk sin kronede K, produksjonsår og våpennummer. De samme merkene finnes på låsblikket foran rembøylen. Stokkens venstre side er merket med Kronet K og serienummer. Skruene og tilhørende skruehull er merket med nummer. I tillegg finnes kontroll merker fra kontrolloffiseren som har kontrollert våpenet.
På noen våpen kan man også finne avdelingsmerker som er påført etter at våpnene forlot fabrikken.