Mannskapshuggert - M/1860 (ca 1860) Marinehuggert
./guns/blankvaapen/bilder/Blank-Kongsberg-Marinehuggert-M1860-FMU.047992-1.jpg
Foto: Forsvarsmuseet - Rustmester Askild Antonsen - Marinehuggert med huggrem montert i spalte på toppen av grepet.
Modell og produksjon
Type
Mannskapshuggert
Produsent
Kongsberg Våpenfabrikk
Kunde
Marine
Modell
M/1860 (ca 1860) Marinehuggert
Produksjonsperiode
ca 1860-
Antall produsert
Ukjent
Serienummer
Ingen
Observerte eksemplarer
Tekniske Data
Totallengde
775 mm
Klingelengde
640 mm
Klingebredde
37 mm
Vekt
1130 gram
Beskrivelse

I 1860-årene innførte Marinen en ny mannskapshuggert med noen forbedringer i forhold til forrige modell som ble innført på begynnelsen av 1850 tallet. Denne sabelen har forskjellige modellbetegnelser i ulike kilder. Parerplaten har en bedre utforming, grepet har blitt mer buet og sabelen er lettere.

Huggerten er jernfestet med svartmalt platefeste. Den store parerplaten er svakt buet, skålformet, men bøyd nedad på klingeryggsiden. Et innsnitt på den smalere kvartsiden markerer bakre parerstang. Grepet er buet og blir bredere øverst hvor det omfatter enden av håndbøylen. Grepet har 16 tversgående riller. Klingen er krum, enegget og flat. Fremre 2/5-del er ryggslipt med midtstilt odd.

Balgen er utført i svart lær med to messingbeslag. Munnblikket har oval bærehempe, mens doppskoen ender i en oval knopp. Tett inntil doppskoen finnes ofte et smalt messingbånd med gast-/køyenummer eller lignende.

Merking

Klingebrystet og håndbøyle er merket med kronet K. Klingebrystet er merket med rustmester Christian Gotlieb Jacobsens merke. I tillegg kan sabelen ha kontrolloffiserens merke. Sabelen er ikke merket med serienummer. Dersom messingbånd finnes over balgens doppsko så kan gast-/køyenummer stå innstemplet på dette.

Kilder
Flere bilder
./guns/blankvaapen/bilder/Blank-Kongsberg-Marinehuggert-M1860-FMU.047992-2.jpg
Foto: Forsvarsmuseet - Rustmester Askild Antonsen - Klingebrystet er merket med kronet K og rustmester Christian Gotlieb Jacobsens merke.

./guns/blankvaapen/bilder/Blank-Kongsberg-Marinehuggert-M1860-Balg.jpg
Foto: www.chr-auksjon.no - Christiania Auktionsforretning AS

Tilbake til