Sabelen ble opprinnelig approbert 29. juli 1891 som offiserssabel for Kavaleriet. 18. februar 1892 ble den også approbert for offiserer i Generalstaben, Ingeniørvåpenet, Artilleriet og Trenkorpset. Sabelen var i bruk fram til 1940 da den ble erstattet av M/1906.
Sabelen finnes i følgende modeller:
M/1891: Modellen har riksvåpen av 1844 og balg med to bånd med ringer.
M/1891/04: Modellen har riksvåpen av 1844. 11. April 1904 ble det bestemt at bæremåten skulle endres. Sabelen skulle bæres i geheng bestående av livreim og en kortere oppholdsreim med krok. Dette gjorde ringene på balgen overflødige så disse ble fjernet. Isteden fikk man en hempe av stål på innsiden av balgen. Endringene skulle gjelde for nye bestillinger, samt at alle eldre modeller skulle være endret innen 1. Januar 1908.
M/1891/04/06: Sabelen er lik modellen over, men har riksvåpen av 1905.
Av de ulike modellene finnes det igjen flere varianter.
Sabel av variant I har feste av messing i gjennombrutt dragestil hvor nakkestykket går over i en hylseformet flattrykt knapp med border av karveskurdekor. Under knappen er en stilisert drage med utspredte vinger. En bred håndbøyle er tappet inn under knappen og øker i bredde ned til en kurveformet parerplate som ender i en bred parerknapp. Håndbøylen er dekorert på utsiden med riksvåpenet. Grepet er trukket med rokkeskinn som er rillet og viklet med messingtråder. Klingen er svakt krummet mot spissen med hulslipning. Klingen er dekorert dyreornamentikk og riksvåpenet på begge sider. På fremsiden er inskripsjonen KONGE og på baksiden FÆDRELAND. Balgen er av forniklet stålblikk. Variant I er produsert av Kongsberg Våpenfabrikk.
Sabel av variant II er i det vesentlige lik variant I, men klingens utforming og lengde er annerledes. Klingene er med eller uten dekor og er gjerne helt rette og noe spinklere. Utformingen av feste kan også variere i enkelte detaljer. Det forekommer flest sabler med klinge uten dekor. Balgen er av forniklet stålblikk. Type II er produsert i Tyskland. De er som regel uten merking, men enkelte er merket med skålvekt og bokstavene ACS som står fro Alexander Coppel i Solingen.
Sabel av variant III avviker fra variant I og II ved at knappen er utformet som et stilisert løvehode. Typen forekommer med og uten nittefliker. Balgen er av forniklet stålblikk. Sabelen er uten merkinger, men er sannsynligvis produsert i Tyskland.
Variant I: Klingen er dekorert dyreornamentikk og riksvåpenet på begge sider. På fremsiden er inskripsjonen KONGE og på baksiden FÆDRELAND.
Variant II: Klingen er som regel uten merking, men enkelte er merket med skålvekt og bokstavene ACS som står fro Alexander Coppel i Solingen.
Variant III: Uten merkinger.