På 1850 tallet fantes flere forskjellige varianter av sabler for offiserer. Felles for dem var at de var spinkle og lette, og kunne neppe anvendes i kamp. Festene var gjerne i messing med parerplate som var svakt oppbøyd på fremsiden og nedbøyd på baksiden. Parerplaten var som regel dekorert med ornamentikk, våpenemblemer, den norske løve eller kongens monogram. Klingene var gjerne rette og spinkle, men det forekom også krummede med stangrygg /ryggegg. De fleste klingene var uten dekor, men det finnes varianter med etsninger og riksvåpen. Sabeltypen ble reglementert i Sverige i 1850. Det kan være vanskelig å skille de norske og svenske typene fra hverandre.
Det finnes en variant av type 1859 som er produsert på Kongsberg våpenfabrikk. Det er sannsynlig at dette er en prøvemodell for å fastsette en modell for de øvrige våpen utenom infanteriet.
Festet er av messing med glatt nakkestykke som går over i en svakt frembøyd knapp. Håndbøylen er tappet inn under knappen og går over i en hjerteformet parerplate. Under parerplaten er det markert en parerstang som går over i en nedbøyd parerknapp. Parerplatens fremside er oppbøyd, og baksiden er nedbøyd. Fremsiden av parerplaten er dekorert med gjennombrutt rokokkoornamentikk. Grepet er rillet og trukket med rokkeskinn.
Klingen er rett, enegget og med hulslipning. Det forekommer også klinger med stangrygg og ryggegg.
Klingebrystet er merket med kronet K.