Offiserssabel - Type 1859
./guns/blankvaapen/bilder/FMU.000456.jpg
Foto: Forsvarsmuseet - Rustmester Askild Antonsen - Offiserssabel type 1859.
Modell og produksjon
Type
Offiserssabel
Produsent
Kongsberg Våpenfabrikk
Kunde
Hær
Modell
Type 1859
Produksjonsperiode
-
Antall produsert
-
Serienummer
-
Tekniske Data
Klingelengde
750 mm
Klingebredde
17 mm
Beskrivelse

På 1850 tallet fantes flere forskjellige varianter av sabler for offiserer. Felles for dem var at de var spinkle og lette, og kunne neppe anvendes i kamp. Festene var gjerne i messing med parerplate som var svakt oppbøyd på fremsiden og nedbøyd på baksiden. Parerplaten var som regel dekorert med ornamentikk, våpenemblemer, den norske løve eller kongens monogram. Klingene var gjerne rette og spinkle, men det forekom også krummede med stangrygg /ryggegg. De fleste klingene var uten dekor, men det finnes varianter med etsninger og riksvåpen. Sabeltypen ble reglementert i Sverige i 1850. Det kan være vanskelig å skille de norske og svenske typene fra hverandre.

Det finnes en variant av type 1859 som er produsert på Kongsberg våpenfabrikk. Det er sannsynlig at dette er en prøvemodell for å fastsette en modell for de øvrige våpen utenom infanteriet.

Festet er av messing med glatt nakkestykke som går over i en svakt frembøyd knapp. Håndbøylen er tappet inn under knappen og går over i en hjerteformet parerplate. Under parerplaten er det markert en parerstang som går over i en nedbøyd parerknapp. Parerplatens fremside er oppbøyd, og baksiden er nedbøyd. Fremsiden av parerplaten er dekorert med gjennombrutt rokokkoornamentikk. Grepet er rillet og trukket med rokkeskinn.

Klingen er rett, enegget og med hulslipning. Det forekommer også klinger med stangrygg og ryggegg.

Merking

Klingebrystet er merket med kronet K.

Kilder
Flere bilder
./guns/blankvaapen/bilder/FMU.000456a.jpg
Foto: Forsvarsmuseet - Rustmester Askild Antonsen - Klingebrystet er merket med Kongsberg Våpenfabrikk sin kronede K.

./guns/blankvaapen/bilder/FMU.000456b.jpg
Foto: Forsvarsmuseet - Rustmester Askild Antonsen - Undersiden av parerplaten for dette eksemplaret mer merket med "C.P. LARSEN". Grepet er produsert i Sverige. Klingen for dette eksemplaret er merket med Kongsberg Våpenfabrikk sin kronede K.

./guns/blankvaapen/bilder/FMU.000456c.jpg
Foto: Forsvarsmuseet - Rustmester Askild Antonsen - Parerplaten er dekorert med gjennombrutt ornamentikk.

Tilbake til