Munningshette - For M/1894, 1. type
./guns/utstyr/bilder/Utstyr-Krag-Munningshette-1894-Type1-1.jpg
Foto: www.kvf.no - K. Karlsen
Modell og produksjon
Type
Munningshette
Produsent
Kongsberg Våpenfabrikk og L.H Hagen
Konstruktør
Kongsberg Våpenfabrikk
Kunde
Hæren, Marinen og private
Modell
For M/1894, 1. type
Produksjonsperiode
1893-
Antall produsert
Over 100 000
Serienummer
Ingen
Etterfølgende modell
Tekniske Data
Beskrivelse

Munningshetten ble utviklet for å hindre at vann og andre gjenstander skulle komme inn i løpet under feltbruk. På Remington og Jarmann geværene hadde man brukt en enkel munningshette av messing. Denne hadde et vinkelspor som siktet gikk inn i. Ved å vri den til siden låste man hetten til siktet. For Krag-Jørgensen geværet laget man en annen løsning der hetten bestod av to deler. Selve hetten var en rund kopp, mens festemekanismen var en fjærbelastet messingdel som også fungerte som kornbeskytter. Begge delene var stanset ut i messing og klinket/loddet sammen med en fjær mellom delene.

Approbasjonsgeværet ble i 1893 levert med munningshette, men munningshetten ble ikke approbert før i 1896. Det finnes imidlertid en rekke varianter av munningshetter som ble brukt til forskjellige modeller av Krag-Jørgensen. Ikke alle disse er offisielt modellfestet.

Dette var den første typen hetter som ble levert fra Kongsberg Våpenfabrikk sammen med geværene. Den ble approbert 18. februar 1896. L.H. Hagen leverte fram til 1897 mer enn 40 000 hetter. Disse kom trolig fra en fabrikk i Belgia. Etter hvert ble produksjonen satt i gang ved Kongsberg Våpenfabrikk, som produserte mer enn 60 000 eksemplarer før 1900.

Denne hetten finnes også i en variant som er stemplet med Hovedarsenalets kronede A på venstre side av kornbeskytteren. I tillegg er koppen stemplet med 18/2-96 (approbasjonsdato). Disse må det ha vært produsert en del av siden mange er kjent i dag.

Det finnes også en variant der kornbeskytteren er støpt. Disse er mest sannsynlig produsert i et lite antall da de er forholdsvis sjeldne i dag.

Merking

Noen hetter er umerkede. Andre er merket med Hovedarsenalets kronede A på venstre side av kornbeskytteren. Disse er merket med approbasjonsdato på koppen 18/2-96.

Kilder
Flere bilder
./guns/utstyr/bilder/Utstyr-Krag-Munningshette-1894-Type1-10.jpg
Foto: www.kvf.no - Finn Olav Olsen - M/1894 type 1 med Hovedarsenalets kronede A stemplet på siden.

./guns/utstyr/bilder/Utstyr-Krag-Munningshette-1894-Type1-5.jpg
Foto: www.digitaltmuseum.no - Rustmester Askild Antonsen

./guns/utstyr/bilder/Utstyr-Krag-Munningshette-1894-Type1-6.jpg
Foto: www.digitaltmuseum.no - Rustmester Askild Antonsen - M/1894 type 1 med Hovedarsenalets kronede A stemplet på siden.

./guns/utstyr/bilder/Utstyr-Krag-Munningshette-1894-Type1-7.jpg
Foto: www.digitaltmuseum.no - Rustmester Askild Antonsen - M/1894 type 1 med approbasjonsdato stemplet på enden av koppen.

./guns/utstyr/bilder/Utstyr-Krag-Munningshette-1894-Type1-8.jpg
Foto: www.digitaltmuseum.no - Rustmester Askild Antonsen - M/1894 type 1 med Hovedarsenalets kronede A stemplet på siden.

./guns/utstyr/bilder/Utstyr-Krag-Munningshette-1894-Type1-9.jpg
Foto: www.digitaltmuseum.no - Rustmester Askild Antonsen - M/1894 type 1 med Hovedarsenalets kronede A stemplet på siden.

Tilbake til