Salong - M/27
./guns/salong/bilder/Salong-Kongsberg-M27-1.jpg
Foto: www.kvf.no - S. Rudnå
Modell og produksjon
Type
Salong
Produsent
Kongsberg Våpenfabrikk
Konstruktør
Kongsberg Våpenfabrikk
Kunde
Sivil
Modell
M/27
Kaliber
.22 LR
Produksjonsperiode
1926-1930
Antall produsert
294
Serienummer
1-294
Produksjon pr år
Tekniske Data
Mekanisme
Bolt
Totallengde
1175 mm
Pipelengde
740 mm
Pipediameter v/munning
18,8 mm
Skjefte
Valnøtt
Sikte
Justertbart V-skur eller diopter og korn med kornbeskytter
Utstyr
Ammunisjon .22
Beskrivelse

Modell 1927 er basert på en enkeltskudds boltmekanisme. Låskassen er sylindrisk og minner om låskassen til M/30. Sporet for sikring/hane er skrådd bakover i motsetning til på M/30 der den er rett.

Sluttstykket har diameter 13,8mm, og utdrageren er slisset inn i siden. Hanen fungerer som sikring når den dreies til høyre og inn i sporet som er utfrest i låskassen. M/27 modellen skiller seg fra de andre boltmodellene ved at mekanismen sørger for automatisk sikring i det bolten ble lukket. Sikringen må manuelt oppheves ved å vri hanen mot venstre.

M27 har 4 hull gjennom bunnen i låskassens bakre del (M30 har 3 hull): Bakerst for kryss-skruen, så for tappen som sørger for automatisk sikring (se bildetekst nedenfor), deretter for en liten justerings skrue for avtrekket, og så hull for avtrekkerhaken. I tillegg er det en justerings skrue på undersiden av geværet. Den sitter i en gjenget hylse i skjeftet og stilles inn omtrent midt på den lange avtrekkerfjæren for å justere avtrekksvekten (se bildetekst nedenfor).

Løpet er sylindrisk med en diameter på 18,8mm og er avrundet og kronet i munningen på samme måte som et krag løp. Løpet er kammret for kaliber .22 Long Rifle. På samme måte som på Krag riflen, er kornet skrudd fast i en sleide som er festet i et svalehalespor i løpet. Til sleiden er det festet en kornbeskytter.

Baksiktet er hengslet i forkant slik at man kan heve og senke siktet etter at man har løsnet en skrue på høyre side. Siktet har også en skrue for sidejustering. Skuret er V formet. På venstre side er det slått inn streker for 50, 100 og 200 meter. M/27 har vanligvis også et dioptersikte som er festet med to skruer på venstresiden av låskassen. Diopterskiven er 50mm i diameter.

Underbeslaget er av samme type som på M/30. Kolbekappen er avrundet og glatt. På senere utgaver er denne riflet som på M/30.

Kolben er produsert i valnøtt som er brunbeiset og lakket. Det har nettskåret pistolgrep. Tidlige utgaver har stokk som er utformet som M/22. Senere modeller har M/30 form med fingerriller langs pipen. Avslutningen er brattere enn på M/30 stokken. Kolben er festet til mekanismen med to skruer gjennom forskjeftet.

I 1927 kostet denne riflen ca 80 kr.

Merking

Våpenet er merket med kronet K over årstall foran baksiktet. Under årstallet er det slått inn en A i et kvadrat. Produksjonsnummer er slått inn både på pipen og kassens venstre side.

Kilder
Flere bilder
./guns/salong/bilder/Salong-Kongsberg-M27-2.jpg
Foto: www.kvf.no - S. Rundå

./guns/salong/bilder/Salong-Kongsberg-M27-3.jpg
Foto: www.kvf.no - S. Rudnå

./guns/salong/bilder/Salong-Kongsberg-M27-4.JPG
Foto: - - J. Jødahl - Serienummer: 56. - Bakerst i låskassen stikker det opp en tapp som går inn i spiralsporet på hane/siktingsfløy. Se neste bilde.

./guns/salong/bilder/Salong-Kongsberg-M27-6.JPG
Foto: - - J. Jødahl - Serienummer: 56. - Sluttstykke og hane har et spor som passer til tappen som stikker opp bakerst i låskassen.

./guns/salong/bilder/Salong-Kongsberg-M27-7.JPG
Foto: - - J. Jødahl - Serienummer: 56. - Legg merke til tappen som stikker opp over avtrekkeren til venstre i bildet. Dette er samme tapp som stikker opp bakerst i låskassen og som passer i sporet på sluttstykke og hane.

./guns/salong/bilder/Salong-Kongsberg-M27-5.JPG
Foto: - - J. Jødahl - Serienummer: 56. - Justeringsskruen i skjeftet, et par cm foran avtrekkerbøylen, går mot avtrekkerfjæren og “treffer” denne omtrent på midten. Dermed forendres fjæreffekt og avtrekksvekt.

Tilbake til