Pistol - M/1829 (Forsøk)
./guns/pistol/bilder/Pistol-Kongsberg-M1829-1.jpg
Foto: www.norskevaapen.no - S. Rudnå - M/1829 flintlåspistol forsøk produsert ved Kongsberg Våpenfabrikk.
Modell og produksjon
Type
Pistol
Produsent
Kongsberg Våpenfabrikk
Konstruktør
Kongsberg Våpenfabrikk
Kunde
Hæren (Kavaleriet)
Modell
M/1829 (Forsøk)
Kaliber
Flankør: 21 lødig Studser: 22 lødig
Produksjonsperiode
1827-1829
Antall produsert
Ukjent
Serienummer
-
Tekniske Data
Mekanisme
Flintlås
Pipelengde
250 mm
Pipediameter v/munning
Flankør: 19,6 Studser: 20 mm
Antall rifler
Flankør: Ingen Studser: 4
Rifling
Flankør: Ingen Studser: ?
Riflestigning
Flankør: Ingen Studser: ?
Skjefte
Bjørk
Beskrivelse

M/1829 ble autorisert som modell 12. september 1829. Den ble ikke satt i serieproduksjon, men det ble forarbeidet noen få eksemplarer i forbindelse med utarbeidelse av modellen. Pistolen ser ut til å ha vært en kopi av den svenske flankørpistol M/1820. Pistolene ble laget i par med en glattløpet flankørpistol i kaliber 21 lødig og en riflet studserpistol i kaliber 22 lødig.

Autorisasjonen inneholder ikke noen beskrivelse av våpenet. Opplysningene om denne er basert på brannlidte piper samt en detaljert beskrivelse av de forandringer som ble foretatt med den opprinnelige modellen før pistolfabrikasjonen ble satt i gang.

Pistolen har flintlåsmekanisme. Pipen er 250 mm lang og diameter ved munningen er 19,6 mm (20 mm for studserpistolen). Flankørpistolens løp er glatt, mens studserpistolens løp har 4 brede og grunne rifler. Svansskruebladet er avrundet i bakkant. Krysskruen går nedenfra. Standsiktet er av jern og går i ett med svansskruebladet. Skjeftet er av brunbeiset bjørk. Bånd, sideblikk, bøyle og kappe er laget i messing. Nesebåndet er utskåret i bakkant for kornet. På undersiden går det ut i en kort, bakovergående avrundet spiss. Foran er nesebåndet lukket over skjeftenesen. Lengden på oversiden av pipen er 35mm og på undersiden 47 mm. En båndjfær i stokkens underside holder nesebåndet på plass.

Sideblikket og låsblikket er det samme som på M/1818. Pannen er av jern. Hanen har stjert. På låsblikket sitter en sikringshake med stoppeknast inn mot skjeftet. Skjeftet er utskåret over låseblikket for å gi plass til hanestjerten og stoppeknasten.

Bøylebeslagets bakre arm går til kolbekappen og er festet med en treskrue. Når bøylebeslaget skrues fra sees underbeslaget som ender 20 mm foran bøylebeslagets treskrue. Kolbekappen er av samme type som på M/1818.

Pistolen hadde løs ladestokk, krasser og rem.

Til hvert par hørte en løskolbe i brunbeiset bjørk med kolbekappe av messing. På undersiden av kolben sitter en ring festet i en bolt som går tvers igjennom kolben med en klinkskive på oversiden. Undersiden av kolbehalsen er avpasset etter pistolkolben. Den har innfelt et svingjern med en T formet bolt som passer i det store hullet i pistolskjeftets anslagsjern. Bakerst på svingjernet er det et hull hvor tappen på en bladfjær med stjert går igjennom. Tappen passer inn i et tilsvarende hull bakerst på anslagsjernet. Svingjernet er festet til kolben med to treskruer innenfra og en skrue ovenfra med gjenger i jernet.

Merking

Det er ukjent hvordan pistolene er merket. Eksemplaret som vises på bildene på denne siden ser ikke ut til å ha noen merkinger på låsen.

Kilder
Flere bilder
./guns/pistol/bilder/Pistol-Kongsberg-M1829-2.jpg
Foto: www.norskevaapen.no - S. Rudnå - M/1829 flintlåspistol forsøk produsert ved Kongsberg Våpenfabrikk.

./guns/pistol/bilder/Pistol-Kongsberg-M1829-3.jpg
Foto: www.norskevaapen.no - S. Rudnå - M/1829 flintlåspistol forsøk produsert ved Kongsberg Våpenfabrikk.

./guns/pistol/bilder/Pistol-Kongsberg-M1829-4.jpg
Foto: www.norskevaapen.no - S. Rudnå - Legg merke til sikringshaken bak hanen med stoppeknast som stopper mot låsblikket. Skjeftet har utskjering for at haken med stoppeknasten skal kunne løpe fritt.

Tilbake til