Pistol - M/1818 Kavaleripistol
./guns/pistol/bilder/Pistol-Kongsberg-M1818-1-1.jpg
Foto: www.kvf.no - R.W. - Serienummer: 1. - M/1818 Kavaleripistol (rytterpistol) med flintlås.
Modell og produksjon
Type
Pistol
Produsent
Kongsberg Våpenfabrikk
Konstruktør
Kongsberg Våpenfabrikk
Kunde
Hæren
Modell
M/1818 Kavaleripistol
Kaliber
Studser: 22 lødig Flankør: 21 lødig
Produksjonsperiode
1818-1819
Antall produsert
50 par (100 stk)
Serienummer
1-50
Observerte eksemplarer
Tekniske Data
Mekanisme
Flintlås
Totallengde
475 mm
Pipelengde
300 mm
Pipediameter v/munning
Studser: 21 mm Flankør: 19 mm
Antall rifler
Studser: 4 Flankør: Ingen
Skjefte
Bjørk
Sikte
Standsikte og åpent korn
Beskrivelse

M/1818 kavaleripistol (rytterpistol) er basert på den svenske kavaleripistolen M/1807. Etter svensk mønster skulle hver rytter ha et pistolpar. En riflet studserpistol (22 lødig) og en glattløpet flankørpistol (21 lødig). Til hvert par fulgte det en løskolbe som kunne skiftes over med et enkelt håndgrep. Kongsberg Våpenfabrikk leverte i 1818-1819 50 par pistoler til depotet i Christiania.

Pipen er rund og ca 294 mm lang med ca 21 mm (19 mm for flankør) diameter ved munningen. Den er festet til skjeftet med to bånd. Ca 40 mm fra munningen er det festet et halvmåneformet messingkorn. Et 6,5 mm (5,7 mm for flankør) høyt standsikte av jern er gjenget fast til hakestykket. Hakestykket er ca 5 mm tykt og har bakerst et avrundet blad som krysskruen går ovenfra. Skjeftet er av brunbeiset bjørk. Bånd, sideblikk, bøyle og kappe er laget i messing. Nesebåndet har utskjering for kornet i bakkant. På undersiden går nesebåndet ut i en kort bakovergående avrundet spiss, mens foran er det lukket over skjeftenesen. Lengen på undersiden av pipen er 55 mm, og på oversiden 38 mm. Bakre bånd et 31 mm på undersiden og 22 mm på oversiden. Begge båndene er festet med stift.

Sideblikket er rettvinklet med 76 og 27 mm lange vinkelarmer. Det er festet med 2 låseskruer. Låsblikket er ca 120 mm langt, avrundet foran og spisst bak. Pannen er laget i messing.

Bøylebeslagets bakre arm er bøyet om enden av skjeftet og holdes på plass av kolbekappen. Denne er 60 x 32 mm med en 48 mm avrundet flik på hver side. Den er festet med en skrue bak på midten. På oversiden av pistolkolben er det et jernbeslag som går fra kappen til ca 10 mm fra hakestykket. Det er festet med 4 treskruer. Lengst ned ved kappen er beslaget gjennomboret av et rundt hull og ca 80 mm lengre opp et avlangt hull som tilsvarer den sittende tapp på løskolben. Løskolben er ikke kjent, men antas å være lik den for M/1831.

Pistolen hadde løs ladestokk.

Pistolene ble etterhvert bygget om til perkusjonslås. Pannedekkel og pannedekkelfjær med skrue ble fjernet. Flinthanen ble erstattet med en liten perkusjonshane. I fenghullet ble det innskrudd en tennkloss med pistong.

Merking

Pistolen er merket KONGSBERG V. F. og filermerke på venstre siden av pipen over kammeret. Serienummeret er stemplet på bøylebeslagets bakre gren.

Kilder
Tilbake til