Rifle - M/1807/1841 Jegerrifle (300)
./picts/default.jpg
Modell og produksjon
Type
Rifle
Produsent
Kongsberg Våpenfabrikk
Konstruktør
Kronborg, Danmark
Kunde
Hæren (jegere)
Modell
M/1807/1841 Jegerrifle (300)
Approbert
12. februar 1841
Kaliber
22 lødig (15,7 mm)
Produksjonsperiode
1841-
Antall produsert
Ukjent
Serienummer
Ukjent
Etterfølgende modell
Tekniske Data
Mekanisme
Perkusjonslås
Totallengde
1120 mm
Siktelinje
540 mm
Pipelengde
732 mm
Pipediameter v/munning
26 mm
Antall rifler
8
Rifling
Høyre
Riflestigning
1:630
Vekt
4200 gram
Skjefte
Brunbeiset bøk
Sikte
Oppslagssikte og åpent korn
Utstyr
Finnes med og uten bajonettfeste
Beskrivelse

M/1807/41 Jegerrifle med perkusjonslås er en forandringsmodell med utgangspunkt i M/1807 Jegerrifle.

M/1807 riflens lengde uten bajonett er 1120mm, og med bajonett er den 1777mm. Vekten uten bajonett er 4,2kg og med bajonett 5,3kg.

Riflen skiller seg fra M/1803/41 Jegerriflen bare ved at den har en annen modell av låsen og lengre sideblikk, samt at den er laget i kaliber 22 lødig og at riflene gjør en omdreining på ca 630mm.

Riflen har lås av Kyhlsk modell. Låsblikket er 150mm langt. Alle deler er anbrakt på låsblikkets innside. Den fremre delen er flat med brukkne kanter, mens den bakre del er hvelvet. Den fremre ende er avrundet, mens den bakre ender i en tunge. Pannen er smidd i ett med låsblikket og flyttet så langt inn at midten av pannen ligger over låsblikkanten. Fremme på innsiden har pannen en arm som sammen med låsblikket danner en gaffel med plass for pannedekkelets gjengeparti. En skrue fra låsblikkets innside gjennom armen og med gjenger i låsblikket danner aksel for dannedekket. Ved gjengehullet for den bakre låsblikkskrue er det en solid knast som er smidd i ett med blikket. Låset har ikke nuss. Hel og halvspennroene er filt inn i hanekroppen. Hanen dreier seg om en tapp som er gjenget og kobberloddet i blikket. Tappen og hullet i hanekroppen er svakt konisk. På enden av tappen er det gjenger for en mutter som holder studdelen på plass. For å gi hanen en stødigere gang fpr hanebrystet, som er gjort kosentrisk med tapphukket, støtte av pannestolpen. Det samme er også gjort med hanekroppens bakre del som får støtte av en knast ved hullet for den bakre låsblikkskrue. I den fremre del av hanekroppen er det gjort uttakning for slagfjærkroppen. Fjæren er toarmet. Den lengste og kraftigste er slagfjæren, den korteste fungerer som pannedekkelfjær. Ved bøyen har fjæren en tapp i et hull i blikket. Stangen er dreibar om en tapp som er gjenget og kobberloddet til blikket. Stangfjæren har to tappersom med tilsvarende huller fester den til blikket. Studdelen forhindrer at hanen, stangen og stangfjæren glir ut av sine tapper. Studdelen holdes som før på plass av mutteren på hanetappen. I den nedre kant har studdelen en tapp i et hull i låsblikket. Studdelen har frihull for den bakre låsblikksrue. Låsblikket er smidd av jern og gitt en hard overflate ved settherding. Ildstålet er slagloddet til pannedekkelet.

Sideblikket er 128mm langt og formet som en omvendt S.

Etter bestemmelsene av 1841 ble M/1807 endret til perkusjonslås. Flinthanen ble byttet ut med en slaghane. For å gi plass til tennklossen på pipen, ble pannen fjernet slik at bare pannesoplen stod igjen. Låsen fikk ikke sikringshake. Hylsen for feste av hirsjfengerbajonetten ble fjernet.

Merking
Kilder
Tilbake til