Glattløpet - M/1774/1841 Infanterigevær
./guns/forandring/bilder/Kongsberg-M1774-1841-Infanteri-1.jpg
Foto: www.chr-auksjon.no - Christiania Auktionsforretning AS
Modell og produksjon
Type
Glattløpet
Produsent
Kronborg og Kongsberg Våpenfabrikk
Konstruktør
Kronborg, Danmark
Kunde
Hæren
Modell
M/1774/1841 Infanterigevær
Kaliber
16 lødig (17,5 mm)
Produksjonsperiode
1841-
Antall produsert
-
Serienummer
-
Tekniske Data
Mekanisme
Perkusjonslås
Totallengde
1445 mm
Pipelengde
1043 mm
Pipediameter v/munning
22 mm
Antall rifler
Ingen
Vekt
4900 gram
Skjefte
Sortmalt bøk
Sikte
Halvmåneformet korn
Beskrivelse

M/1774/1841 er et glattløpet infanterigevær med perkusjonsmekanisme basert på M/1774 infanterigevær med flintlåsmekanisme.

M/1774 geværets lengde uten bajonett er 1445mm og med bajonett 1870mm. Vekten uten bajonett er 5,15kg og med bajonett 5,60kg.

Pipen er rund og 1043mm lang. Tykkelsen ved munningen er 22mm og ved kammerenden 35mm. Siktekornet er halvmåneformet og laget i messing. Undersiden av pipen har fem ører og bajonettknast. De to fremre er firkantede, og de tre bakre er halvrunde. Det første øret forfra fungerer som feste for bajonettholdefjæren. Det neste er et dobbeltøre som forbinder fremre rørken med pipen. Øre nummer tre forfra har hull for rembøyleskruen. De to bakre er stiftører for feste av pipen til skjeftet. Tennkanalen er boret litt på skrå forover og munner ut rett foran svansskrueenden.

På eldre modeller var bremsefjæren for ladestokken enten festet til rørknene eller til fremre flik på bøylebeslaget. M/1774 var den første som ble laget med den nye sylindriske ladestokken. Denne var tyngre enn den koniske ladestokken og måtte derfor ha en kraftigere bremsefjær for å ikke gli frem ved skyting. Det er en 61mm lang bladfjær med en fot som er felt inn i pipen 160mm foran kammerenden. Bladet vender bakover.

Svansskruen er 17mm lang og har fem gjenger. Bladet er 62mm langt, jevnbredt med avrundet ende. På bladet er det frihull for krysskruen.

Kappe, bøylebeslag, sideblikk, rørken og nesebeslag er av messing. Kappen er en solid messingplate med et 130mm langt ombrett over kolbenakken. Kappen er festet med 3 skruer. De to bakre er solide med store støthoder. En mindre skrue fester ombretten på nakken.

Bøylebeslaget er 300mm langt med avrundede ender. Den bakre fliken er festet med 3 skruer. Mellom de 2 bakre er rembøylen festet. Den fremre fliken er festet til skjeftet med en stift igjennom bøylefoten. Denne er av jern med rektangulært tverrsnitt og festet til fliken med en gjenget tapp. Bøylefoten tjener også som støtfanger for ladestokken. For å få bedre støtte er den felt inn i underbeslaget.

Sideblikket er 140mm langt og spisst bak. Det fremre øre med hull for låsblikkskruen er svinget litt oppover. Skruehullene har utboring for skruehodene.

Geværet har 4 rørken. Rørkenene er større på denne modellen på grunn av den sylindriske ladestokken. De tre fremre er trompetformede, mens den bakre er sylindrisk. De er festet med 2 stifter. Den fremre er forbundet med pipen, mens de tre bakre er forbundet med skjeftet.

Nesebeslaget er lukket framme med spor for bajonettholdefjæren. Det er festet til skjeftet med en stift. Underbeslaget er 120mm langt. I forkan et det en uttakning for bøylefoten, og lengre bak er det knast med gjengehull for krysskruen, spor for avtrekkeren, og hull for den fremre av de tre skruene som fester bøylebeslagets bakre flik.

Låsblikket er 170mm langt Den fremre delen er flat med brukkne kanter, den bakre delen er svakt hvelvet. På innersiden er det forsterkningsknaster ved hullene for låsblikkskruene.

Skjeftet er av bøk og er sortmalt. Bakskjeftet er 403mm langt. Forskjeftet rekker frem til 90mm bak munningen. Det er skåret rundt lås og sideblikk.

Etter kongelig ordre av 19/3 1774 skulle alle geværer lages med sylindrisk ladestokk. Stokkens midtparti er laget i stål, og endene av jern. Den er 1050mm lang. Ved endene måler den 12,5mm, men tykkelsen avtar mot midten hvor den måler 10mm. I den ene enden er det et gjengehull for krasseren.

De fleste av M/1774 geværene ble forandret til perkusjonstenning etter bestemmelsene av 1841. Omgjøringen fra M/1774 til M/1774/1841 Infanterigevær bestod i at fengpanne, ildstål med pannedeksel, fjær og skrue ble fjernet. Skruehullene i låsblikket ble plugget igjen. Flintehanen ble erstattet med en slaghane. Låsen fikk påsatt sikringshake. I noen tilfeller ble studdelen byttet ut med en egen modell fra Kongsberg Våpenfabrikk.

En tennkloss med pistong ble gjenget til pipen og loddet fast. I låsblikket ble det gjort en halvrund uttakning for tennklossen.

Skjeftet ble svartmalt og pipen ble brunert.

Geværets vekt etter omgjøringen er 4,9kg uten bajonett og 5,4kg med bajonett.

Merking

Merkingen på disse gamle geværene kan variere fra eksemplar til eksemplar.

Et eksempel på merking av M/1774/1841:

Pipens overside er merket med en M (merkekatalog nr. 363), samt bokstaven A (merkekatalog nr. 422). Pipens underside er merket med bokstavene IR fra Kronborg (merkekatalog nr. 1039), samt bokstaven M fra Kronborg (merkekatalog nr. 1476).

Tennklossen er merket med bokstaven A (merkekatalog nr. 422)

Låsblikkets ytterside er merket med filermerke IT (merkekatalog nr. 1001), samt bokstaven L fra Kronborg (merkekatalog nr. 1372). Låsblikkets innside er merket med bokstaven D fra Kronborg (merkekatalog nr. 647).

Kilder
Flere bilder
./guns/forandring/bilder/Kongsberg-M1774-1841-Infanteri-2.jpg
Foto: www.chr-auksjon.no - Christiania Auktionsforretning AS

Tilbake til