Uten bajonettfeste |
M/1769/1841 er et glattløpet artillerigevær med perkusjonsmekanisme basert på M/1769 artillerigevær med flintlåsmekanisme.
M/1769 geværets lengde er 1347mm og vekten er 4,4kg.
Pipen er 952mm lang. Tykkelsen ved munningen er 21mm, og ved kammerenden er 33mm. Siktekornet et halvmåneformet og laget i messing. Undersiden av pipen har fire ører, der det fremste er et dobbeltøre. Ryggen på fremre rørken er festet med en stift mellom flikene på dobbeltøret. Øre nummer to forfra har rembøyleskruen. De to bakerste ørene er stiftører som forbinder pipe med skjeftet.
Tennkanalen er boret litt på skrå forover og munner ut i en uttakning i svansskruen et par mm bak støtbunnen.
Svansskruen har 6 gjenger og er 20mm lang. Bladet er 60mm langt, jevnbredt med avrundet ende. Oppe på bladet er et grunt sikteskur nedfilt. Bladet har frihull for krysskruen.
Kappe bøylebeslag, sideblikk, rørken og nesebeslag er av messing. Kappen er en solid messingplate med et 130mm langt ombrett over kolbenakken. Kappen er festet med 3 skruer. De to bakre er solide med store støthoder. En mindre skrue fester ombretten på nakken.
Bøylebeslaget er 300mm langt med avrundede ender. Den bakre fliken er festet med 3 skruer. Mellom de 2 bakre er rembøylen festet. Den fremre fliken er festet til skjeftet med en stift igjennom bøylefoten. Denne er av jern med rektangulært tverrsnitt og festet til fliken med en gjenget tapp. Bøylefoten tjener også som støtfanger for ladestokken. For å få bedre støtte er den felt inn i underbeslaget.
Bremsefjæren for ladestokken er festet til en knast på bøylebeslagets fremre flik foran bøylefoten. Det er en liten skjeformet bladfjær.
Sideblikket er 145mm langt og spisst bak. Det fremre øret med hull for låsblikkskruen er svinget litt oppover. Skruehullene har utboring for skruehodene.
Geværet har 4 rørken. De 3 fremre er svakt trompetformet, mens det bakre er sylindrisk.
Underbeslaget er 125mm langt. I forkant er det uttakning for bøylefoten og bak denne er det en knast med gjengehull for krysskruen. På midten av underbeslaget er det et avlangt spor for avtrekkeren. Bak sporet er det et frihull for den fremre del ab de 3 skruer som fester bøylebeslagets bakre flik.
Låsblikket er 165mm langt Den fremre delen er flat med brukkne kanter, den bakre delen er svakt hvelvet. På innersiden er det forsterkningsknaster ved hullene for låsblikkskruene.
Skjeftet er av bøk. Dette var opprinnelig lysbeiset, og har senere blitt sortmalt. Bakskjeftet er 395mm langt. Forskjeftet rekker helt frem til pipeenden. Det er skåret rundt lås og sideblikk. Geværet har ikke bajonett.
Ladestokken er 960mm lang og konisk. Den tykke enden måler 15mm, mens den delen som er gjenget opp for krasseren måler 6,5mm.
Geværet ble anskaffet av Artilleriet ved kongelig ordre 11. juni 1802. Av regnskapet ved Akershus arsenal for 1818 fremgår det at der var 29 stk av denne modell. De hadde brune skjefter og var bestemt for underoffiserer.
Omgjøringen fra M/1769 til M/1769/1841 Artillerigevær bestod i at fengpanne , ildstål med pannedeksel, fjær og skrue ble fjernet. Skruehullene i låsblikket ble plugget igjen. Flintehanen ble erstattet med en slaghane. Låsen fikk påsatt sikringshake. I noen tilfeller ble studdelen byttet ut med en egen modell fra Kongsberg Våpenfabrikk.
En tennkloss med pistong ble gjenget til pipen og loddet fast. I låsblikket ble det gjort en halvrund uttakning for tennklossen.
Skjeftet ble svartmalt og pipen ble brunert.
Geværets vekt etter omgjøringen er 3,48kg.
Merkingen på disse gamle geværene kan variere fra eksemplar til eksemplar.
Et eksempel på merking av M/1769/1841:
Pipens overside er merket med stilisert L som er Jens Landmarks kontrollmerke (merkekatalog nr. 338). Pipens venstre side er merket med bokstavene SHS fra Kronborg (merkekatalog nr. 1887), samt bokstavene WB fra Kronborg(merkekatalog nr. 2103). Pipens høyre side er merket med filermerke ON(merkekatalog nr. 1676). Pipens underside er merket med J som er kontrollmerke til Christian Gotlieb Jacobsen (merkekatalog nr. 268)
Tennklossen er merket med en stilisert G som er Maximilian Grans kontrollmerke (merkekatalog nr. 243), samt Kongsberg Våpenfabrikk sin kronede K (merkekatalog nr. 1251).
Låsblikket er merket med Kongsberg Våpenfabrikk sin kronede K (merkekatalog nr. 1248), samt filermerke KA som antas tilhøre Knud Andersen(merkekatalog nr. 1344).