Glattløpet - M/1755/1841 Infanterigevær
./picts/default.jpg
Modell og produksjon
Type
Glattløpet
Produsent
Kronborg og Kongsberg Våpenfabrikk
Konstruktør
Kronborg, Danmark
Kunde
Hæren
Modell
M/1755/1841 Infanterigevær
Kaliber
14 lødig (18,3 mm)
Produksjonsperiode
1841-
Antall produsert
Ukjent
Serienummer
Ukjent
Tekniske Data
Mekanisme
Perkusjonslås
Totallengde
1445 mm
Pipelengde
1045 mm
Pipediameter v/munning
23 mm
Antall rifler
Ingen
Vekt
4380 gram
Skjefte
Mørkbeiset Bøk
Sikte
Halvmåneformet korn. Uten baksikte.
Beskrivelse

M/1755/41 er et glattløpet infanterigevær med perkusjonsmekanisme basert på M/1755 med flintlåsmekanisme.

M/1755 geværets lengde uten bajonett er 1445mm. Lengden med bajonett er 1970mm. Vekt uten bajonett er 4,68kg og med bajonett er 5,22kg.

Pipen er rund og 1045mm lang. Diameter ved munningen er 23mm og ved kammeret 36mm. Her har pipen ett rilleparti, en bred rille med en smal på hver side. Lengre frem på pipen finnes et lignende men mye smalere rilleparti. Rillepartiene kan variere fra våpen til våpen. Siktekornet er halvmåneformet og av messing. Geværet har ikke baksikte. På undersiden er det bajonettknast, 7 stifteører og et øre for rembøyleskruen. Tennkanalen er boret litt på skrå i retning forover.

Svansskruen er 17mm lang med 6 gjenger. Svansskruebladet er 55mm langt og bredere bak enn fremme. Enden er tvert avskåret.

Underbeslaget er 75mm langt, avrundet fremme og spisst bak.

Kappe, bøylebeslag, sideblikk og rørken er av messing. Kappen er laget av en messingplate og er uten hæl. Den er 135mm inkludert delen som er brettet over nakken. Bakplaten er festet med to solide skruer med støthoder. Ombrettet på nakken er festet med en mindre skrue.

Bøylebeslaget har knoppformede ender og er 310mm langt. Den bakre fliken er festet med 2 skruer, mens den fremste er festet med en stift igjennom bøylefoten og skjeftet. Bøylefoten er av jern med T-formet tverrsnitt, og er festet til beslaget med en gjenget tapp. Den fungerer også som støtfanger for ladestokken.

Sideblikket er 170mm langt. Den fremre del mellom hullene for låseblikkskruene er formet som en omvendt S. Den bakre del er svakt S-formet, og enden er festet med en skrue.

Geværet har 3 sylindriske rørken. De er festet til pipe og skjefte med 2 stifter. Midtrørken og bakre rørken har bremsefjær for ladestokken.

Den bakre rembøylen er festet til fremre kant av avtrekkerbøylen.

Låsblikket er 185mm langt. Det er avrundet framme og ender i en tunge bak. Den fremre del er flat med brukkne kanter. Den bakre del er svakt hvelvet. På innersiden er det forsterkningsknaster ved gjengehullene for låseblikkskruene. Låsen har studdel og solid nuss og stang.

Skjeftet er av bøk som opprinnelig var lysbeiset, men er nå sortmalt. Forskjeftet rekker frem til 91mm bak munningen. Bakskjeftet er 400mm langt. Kolbehalsen er kort og kolbehalsen lav. Det er skåret rundt lås, sideblikk, svansskrueblad og på forskjeftet. Om skjeftenesen er det et 12mm bredt nesebånd.

Ladestokken er av stål og er 1045mm lang. Den har en knapp i den tykke enden. I den tynne enden er det gjenger for krasseren.

M/1755 ble modifisert fra flintelås til perkusjonslås etter bestemmelsene av 1841. Det omgjorte geværet fikk derfor modellbetegnelse M/1755/41.

Omgjøringen bestod i at fengpanne, ildstål med pannedeksel, fjær og skrue ble fjernet. Skruehullene i låsblikket ble plugget igjen. Flintehanen ble erstattet med en slaghane. Låsen fikk påsatt sikringshake. I noen tilfeller ble studdelen byttet ut med en egen modell fra Kongsberg Våpenfabrikk.

En tennkloss med pistong ble gjenget til pipen og loddet fast. I låsblikket ble det gjort en halvrund uttakning for tennklossen.

Skjeftet ble svartmalt og pipen ble brunert.

Geværets vekt var 4,38kg uten bajonett og 4,90kg med bajonett etter omgjøringen.

Merking

Merkingen på disse gamle geværene kan variere fra eksemplar til eksemplar.

Et eksempel på merking av M/1755/41:

Pipens overside er merket med dansk mottakermerke (merkekatalog nr 29) samt Kongsberg Våpenfabrikk sin kronede K. Pipens underside er merket IO (merkekatalog nr 1013) fra KV, samt et ukjent symbol (merkekatalogen nr 2372).

Svansskruebladet er merket med Kongsberg Våpenfabrikk sin ukronede K (merkekatalog nr 1150).

Låsblikket er merket med Kongsberg Våpenfabrikk sin ukronede K (merkekatalog nr 1149), filermerket OH fra KV (merkekatalog nr 1656), samt et Kronborg merke som minner om WV (merkekatalog nr 2114).

Kilder
Tilbake til