Selfangstgevær - M/1963
./picts/default.jpg
Modell og produksjon
Type
Selfangstgevær
Produsent
Kongsberg Våpenfabrikk
Konstruktør
Kongsberg Våpenfabrikk
Kunde
Sivil
Modell
M/1963
Kaliber
7,62x51mm
Produksjonsperiode
1970
Antall produsert
12
Serienummer
1506-1517
Tekniske Data
Mekanisme
Bolt
Vekt
ca 3000 gram
Skjefte
Oppgradert K98 stokker
Sikte
Jaktdiopter og stolpekorn
Beskrivelse

Kongsberg Våpenfabrikk sendte 9. mars 1965 svar på en forespørsel fra Rano på fangstgeværer. Rano hadde i utgangspunktet sett for seg at dette kunne lages basert på Krag Jørgensen geværet, men KV viste til at produksjonen av Krag Jørgensen ble stoppet i 1957 som en følge av en beslutning i Norges Skytterstyre. Man måtte derfor forvente at det etter hvert ble vanskelig å skaffe reservedeler. Det ble laget en ny prototype på fangstgevær som beskrives i svaret på forespørselen.

Prototypen er bygget på Mauser mekanisme og har en konisk pipe med total lengde på 600mm. Pipen er dreiet ned til 15mm diameter i munningen. Kaliberet er 7,62x51mm NATO. Pipen er videre forsynt med kornrampe, sølvbelyst stolpekorn 2,5mm tykt samt kornhylse. Skjeftet som er i nøttetre er oljekokt og overflatebehandlet etter nyeste metoder. Det er også modellert for bruk av kikkert. Baksiktet er et avtakbart jaktdiopter med 2mm hull. Kornets bredde og diopterhullets diameter kan tilpasses skytterens ønske. Låskassen er forsynt med avblendende huller for kikkertmontasje (topp montasje). Jaktdiopteret som er skrudd inn er lett avtakbart og har samme gjengedimensjon og avstand mellom hullene som kikkert montasjens festeskruer.

Visirlinjen er 700mm. Våpenets sikring og hevarmens form er beregnet på kikkertmontasje. Våpenets totallengde er 1115mm, og låsekassen og pipen er gitt den nyeste rustbeskyttende mattbrunering. Våpenets vekt er 3 kg.

Magasinet er bygget for 5 patroner og ved fylt magasin vil den sjette patronen ved fremføring av sluttstykket slik at det stenger for magasinet, komme inn i kammeret. Det er også lagt an på å forme hevarmen og avtrekkeren slik at det uten å skjemme våpenets utseende skulle gi skytteren de beste betingelser for å foreta ladegrep og å betjene avtrekkeren selv om han bruker votter.

Våpenet ble skutt inn med Norma NATO patron i kaliber 7,62 Match (stål mantel) og Norma .308 WIN med blyspiss.

Kongsberg Våpenfabrikk leverer i januar 1970 en prøveordre på 12 geværer til Rano. I et notat skriver våpenfabrikken at foranledningen for bestillingen et forventet forbud mot bruk av hakepike ved selfangst. Selen må derfor skytes. Rano hadde laget en spesialpatron, Krag kaliber 6,5 , med et prosjektil som ekspanderte umiddelbart etter anslag. Det var ingen våpen på markedet som var egnet for denne type ammunisjon og som samtidig Samarbeidet mellom KV og Rano hadde resultert i et ferdig utviklet selfangstgevær med tilhørende ammunisjon.

Geværene i denne prøveordren var bygget på K98 låskasse med modifisert hevarm, for øvrig ubearbeidet. Pipen var i kaliber 6,5 Krag og hadde 17mm diameter. Skjeftet var original tysk militærmodell som ble avkortet og slipt for å gi et bedre utseende. Det ble satt på jaktdiopter og vanlig M59 forsikte. Alle metalldeler og låskasse var sandblåst og parkerisert.

Produksjonen var rask og uten fresoperasjoner. Den krevde liten maskinbearbeiding for øvrig. KV så for seg at dette kunne gi godt økonomisk resultat.

Rano reiste til Ålesund for å levere geværene og foreta en presentasjon for hele fangstflåten. De første geværene skulle gå til New Foundlandfeltet hvor det sikkert ville vekke oppmerksomhet hos canadiske deltakere. Videre ventet Rano og motta ordre fra ekspedisjoner til østisen, som skulle reise på et senere tidspunkt.

Kongsberg Våpenfabrikk fikk i tillegg en ordre på 12 selfangstgeværer og 100 000 fra A/S Thor Dahl i Sandefjord, som var i gang med å sende en ekspedisjon sydover. Disse geværene ble produsert i kaliber 7,62x51mm NATO.

Merking
Kilder
Tilbake til