Raufoss Patronfabrikk - 6,5x55 mm - Signalpatron - Hvit
Foto: www.kvf.no - Jon Steinsnes - Forpakning med 10 stk signalpatroner for Krag-Jørgensen. Den hvite stripen på pakken, en rille rundt patronhylsen, og den hvite kulespissen på patronen indikerer hvitt lys.
Modell og produksjon
Produsent
Raufoss Patronfabrikk
Tekniske Data
Kulekjerne materiale
Ingen
Beskrivelse
Omkring 1900 tallet ble signalpatroner for vanlige geværer, pistoler og revolvere i bruk rundt om i verden. Her i Norge ser det ut til at denne patrontypen kom i bruk rundt 1908. Patronene ble laget i tre farger; hvit, grønn og rød. Hylsene hadde dype riller presset inn i en ring rundt hylsekroppen. Hvite patroner hadde en ring, de grønne to ringer og de røde tre ringer. Hensikten med disse var at man lett skulle kunne skille patronene fra hverandre i mørket.
Patronene hadde ingen kruttladning, men en lunte som gikk fra prosjektilet og ned til tennhetten. Virkemåten er uklar siden det nesten ikke finnes dokumentasjon om denne patrontypen. Prosjektildiameteren er bare 6,2mm (underkalibrert), så det skulle ikke så mye kraft til for å skyve det ut av løpet.
Patronene ble brukt til signalering avdelingene imellom. Dersom prosjektilene ble skutt rett opp oppnådde de en høyde på 70-100 meter.
Det tok ca 20 år før denne patrontypen ble approbert, selv om den hadde vært i bruk hele tiden. Fra 1928 foreligger en kort beskrivelse hvor det fremgår at patronene ble approbert dette året. Fra 1928 ser det ut til at prosjektilet har fått en annen form. De tidligste prosjektilene er avrundet foran, mens den nye typen hadde en konisk spiss. Siden prosjektilspissene er dyppet i maling for å indikere farge, så kan det være vanskelig å avgjøre hvilken form spissen har.
Signalpatronene ble fremstilt i et lite antall. De ble pakket i 10-skuddsbunter i papir på samme måte som de skarpe patronene. Pakkene var pålimt en diagonal papirremse i signalpatronens farge.
I forbindelse med innføringen i 1909 ble det bestemt at hvert kompani, batteri og eskadron skulle ikke ha mer enn 15 patroner ifølge krigsoppsetningsplanene. Det skulle være 5 patroner av hver farge. Patronen var ikke spesielt effektiv og fikk liten anvendelse. Det antas at patronene ble produsert fram til slutten av 1920-tallet.
Kilder
-
Håndvåpenammunisjon gjennom 90 år, Raufoss 1896-1986, Vidar Andresen
-
Norske militærgeværer etter 1867, Karl Egil Hanevik, side: 366
-
Nordisk Våpenforum, 3-1985, Vidar Andresen, side: 43
-
Cartridge Cases, Per Arne Andersen, Vidar Andresen, Trond Strømstad, side: 136