3. april gikk Kongsberg Våpenhistoriske Salgsmesse av stabelen for niende gang i lokalene til Norsk Bergverksmuseum i Kongsberg. Selgere og ustillere kunne endelig sette i gang vårsesongen etter noen måneder med vinterdvale. Interessen for messen er gledelig stor både når det gjelder salg og utstilling. Dessverre fikk ikke alle selgere plass da messen ble fullbooket lenge før påmeldingsfristen gikk ut. Ekstra bord ble kjøpt inn, men størrelsen på lokalene satte sine begrensninger.
Interessen fra publikum var også upåklagelig. Mer enn 450 personer møtte opp i håp om å finne en godbit. Det var et bredt spekter av gjenstander for salg i form av blant annet våpen, deler, tilbehør, militaria og faglitteratur. Det tok ikke mange minuttene før de første kjøperne måtte ut i bilene og gjemme unna sine nyanskaffelser. Det er også gledelig å se at messen fenger yngre generasjoner.
Utstillingsdelen av messen hadde et variert innhold av våpen for sivil bruk.
Kongsberg Våpenhistoriske Forening (KVF) hadde satt sammen en utstilling med alle modellene som ble levert av dobbeltløpede hagler fra Kongsberg Våpenfabrikk. Det ble totalt produsert bare 1003 eksemplarer til sammen av modellene M/29, M/46, M/47 og M/48 før produksjonen ble lagt ned. M/29 ble bare produsert i et antall av 20 våpen. Dette er derfor våpen som er sjeldne den dag i dag, og det er helt unikt å se alle disse modellene samlet på ett sted.
Sammen med hagleutstillingen hadde KVF en utstilling av tilhørende norskproduserte haglpatroner fra blant annet Nitedals Krudtværk og Raufoss Ammunisjonsfabrikker. Her kunne man også se spesialpatroner for pussing av løp, samt signalpatroner for utskyting av lys fra hagle.
Messen fikk også besøk av en samler av jaktvåpen som viste en stor utstilling av kombivåpen. Dette er geværer med to løp der løpene har forskjellig kaliber; gjerne ett hagleløp og ett rifleløp. Våpen av denne typen er mer komplisert å produsere og har gjerne graveringer og ekstra fint treverk i stokken sammenlignet med andre våpen. Her kunne blant annet se et eksempel på en rifle fra svenske Husqvarna der riflene i løpet ikke roterte (rakriflet). Denne ble produsert for å omgå endringer i svenske myndigheters krav om bruk av rifle til enkelte jaktformer. Ved å la riflene være rake kunne man fortsatt skyte haglpatroner i løpet. Bruk av kule i samme løp vil derimot gi dårlig ballistikk.
For den delen av publikum som var interessert i amerikanske våpen kunne messen by på en utstilling av Colt revolvere der man kunne se utviklingen av mekanismene fra tidlige perkusjonsvåpen og frem til de første revolverne som kunne skyte metallpatroner.
Nedenfor vises Colt 1871-72 Open Top som var den første revolvermodellen Colt produserte direkte for metallpatroner.
En av de andre store amerikanske våpenprodusentene, Smith & Wesson, var også representert i utstillingen. Her kunne man studere alt fra små lommerevolvere til utviklingen av de større modellene. Dokumentasjon er en viktig del av det å samle på gamle våpen.
Nytt av året var at KVF fikk inn bidrag fra hobbysmeder rundt om i landet som ble satt sammen til en utstilling. Dette var kopier av sjeldne eldre skytevåpen som er bygget opp fra grunnen av for å etterligne originalene. Gjennom jobben får man innsikt i skytevåpnenes virkemåte og utfordringer i produksjon av de ulike delene. Alle kopiene er merket som kopier slik at de ikke kan forveksles med originalene.
På bildet vises en miniutgave av en flintlåsrifle, Kongsberg Postførerverge M/1848, Snapplåsbørse med Bergenslås og Hardangerstokk, samt Kongsberg M/1829 med flintlås. I tillegg var det ytterligere to geværer representert.
Messen ble avsluttet med trekning av en plombert Krag-Jørgensen M/1894 på publikumsbiletten, samt premieutdeling for messens utstillere.
Messen ble dekket av Laagendalsposten.
Både deltakere og arrangøren er meget fornøyd med årets messe. Vi ønsker alle velkommen tilbake igjen til neste år. KVF har allerede mottatt påmeldinger for 2017.
Vi takker vår sponsor, Kongsberg Gruppen, for bidraget til gjennomføringen av messen.