Salong - M75 Junior

./guns/salong/bilder/Salong-Kongsberg-M75A-2068-1.jpg
Foto: www.kvf.no - S. Rudnå - Serienummer: 2068.Modell og produksjon

Type................................ Salong
Produsent........................ Kongsberg Våpenfabrikk
Konstrukt√łr..................... Kongsberg V√•penfabrikk
Kunde.............................. Sivil
Modell.............................. M75 Junior
Kaliber............................. .22 LR
Produksjonsperiode.......... 1959-1960
Antall produsert................ 89
Serienummer.................... 2001-2089


Tekniske Data

Mekanisme....................... Bolt
Totallengde....................... 935 mm
Siktelinje.......................... 450 mm
L√łpslengde....................... 496 mm
L√łpsdiameter v/munning.. 15 mm
Antall rifler........................ 6
Skjefte.............................. B√łk
Sikte................................. Justerbart U formet skur og åpent korn


Beskrivelse

Modell Junior bærer preg av å være en salongrifle som er billigere å produsere enn sine forgjengere. Den har en enklere boltmekanisme av en nyere og enklere konstruksjon. Avtrekkeren, kolbekappen og kornet er laget i svart plast.

Pipen har 6 h√łyrevridde rifler og er kammret for kaliber .22 Long Rifle. Pipen er konisk og har en diameter p√• 15 mm ved munningen. Munningen er kappet rett med en liten 45 graders kroning.

Låskassen har en utvendig diameter på 23mm og lengde på 125 mm. Sluttstykket måler 14,9 mm i diameter og 120 mm i lengde inkludert hane.

Sikring av våpenet skjer ved å dreien hanen 45 grader. Avtrekket er ikke justertbart.

Utdrageren omslutter halvparten av hylsens omkrets og ligger l√łst i et spor i bunnen av l√•skassen. Denne typen utdrager er mye brukt i europeiske salongrifler og refereres til som s√•kalt Geco type.

Forsiktet er trapesformet korn av svart plast som er presset inn i et svalehalespor i pipen. Kornet er uten lysbeskytter. Baksiktet er laget av en 1mm tykk stålplate som er skrudd fast i pipen i forkant. Det er stillbart med en skrue som er gjenget ned i pipa. Baksiktet har et U formet skur. Siktelinjen er ca 450mm. Våpenet er ikke forberedt for diopter.

Avtrekkerb√łylen er laget av flatst√•l og festet til stokken med en treskrue i hver ende. Kolbekappen er i svart plast med et ellipseformet emblem med kronet K i midten og "Kongsberg V√•penfabrikk - Norway" rundt kanten. Kolbekappen er festet med to treskruer.

Stokken er laget i b√łk og har trapesformet forskjefte med flat underside. Den er beiset r√łdbrun og lakkert. Sidene er skr√•dd innover mot pipa og har b√łlgeformede utfresninger for fingergrep. Lengden av skjeftet er 590mm.

Under pistolgrepet er det festet et ellipseformet merke med kronet K i midten og "Kongsberg Våpenfabrikk" - "Made in Norway" rundt kanten.

Reimb√łylene er av en egen typer og er skrudd rett inn i stokken.

En skrue med stort serratert hode binder stokken sammen med resten av våpenet. Skruen er gjenget inn i en hylse som er skrudd fast i forkant av låskassen. Stokk og pipe/kasse er omentrent like lange når de er adskilt (ca 60 cm).

På de originale tegningene fra Kongsberg Våpenfabrikk refereres det også til M75B som var ment å være i kaliber .22 glattboret, M75C i 8mm glattboret, samt M75D i 9mm glattboret. Disse tre variantene ble aldri satt i produksjon.


Merking

Låskassen er merket med produksjonsnummer på venstre side. Rett bak produksjonsnummer er det slått inn A i sirkel og foran kornet er det slått inn en F. På toppen av låskassen er det slått inn kronet K over "Junior". Under "Junior" er det slått inn M75A. Venstre side av pipen er merket "Kongsberg Norway" over "Cal. 22 Long Rifle".


Kilder
  • Produksjonsprotokoll, Kongsberg V√•penfabrikk, -
  • V√•penjournalen Nr 6 - 1994, Jacob J√łdahl, -

Flere bilder

Bilde mangler
Foto: www.kvf.no - S. Rudnå - Serienummer: 2068.

Bilde mangler
Foto: www.kvf.no - S. Rudnå - Serienummer: 2068.