Affut - Lakelander 389
./guns/rifle/bilder/Rifle-Kongsberg-Lakelander-389-Affut-1.jpg
Foto: www.kvf.no - Norsk Forsvarsteknologi (NFT) - Lakelander 389 Affut i Classic, Luxe og Standard utførelse.
Modell og produksjon
Type
Affut
Produsent
Norsk Forsvarsteknologi (NFT)
Konstruktør
Lars Andersson
Kunde
Private
Modell
Lakelander 389
Kaliber
.300 Win Mag
Produksjonsperiode
1991
Antall produsert
Ikke offentlig
Serienummer
C, D serie
Tekniske Data
Mekanisme
Bolt
Magasinkapasitet
3
Totallengde
Classic: 1072 mm. Luxe og Standard: 1081 mm
Siktelinje
390 mm
Pipelengde
550 mm
Pipediameter v/munning
17 mm
Vekt
Classic: 3350 gram. Luxe og Standard: 3400 gram
Skjefte
Tyrkisk valnøtt
Beskrivelse

Lakelander riflene er basert på en konstruksjon fra svensken Lars Andersson. Andersson fikk gullmedalje for denne på en oppfinnermesse i Brussel i 1976. De første riflene dukker opp i en reklamebrosjyre under modellbetegnelse TAP-174. Denne modellen hadde 12 låseklakker på sluttstykket og avtagbart rullemagasin. TAP var en forkortelse for den finske våpenprodusenten Tampereen Asepaja Oy. i 1975 lanserte firmaet TAP-375 som skal ha blitt designet av de to finnene Torsti Laaksonen og Jali Timari. Det ble totalt produsert over 4000 stykk Lakelander TAP-375 i perioden 1975-1979 før patentet ifølge Laaksonen ble solgt til Kongsberg.

I 1981 dukker riflen opp i et reklameblad i Sverige under navnet Lakelander 375. Den hadde nå 9 låseklakker, trepunktssikring, et forenklet sluttstykke med integrert styrehylse, samt et roterende magasin og en spesiell rekylklakk. Våpenet ble først produsert i Finland og den første kommersielle modellen het Lakelander TAP-375.

Etter en tid ble produksjonen flyttet til Sverige. Lakelander ble produsert under navnet Varberger av Norråkers vapen i Norråker i Ångermanland. Modellen ble kalt «NV» (for «Norråkers vapen»). Varbergs Finmekanik forenklet på et tidspunkt designet, og introduserte Varberger 757 som en grunnmodell med 6 låseklakker istedenfor 9, og en topunktssikring. Det ble også blant annet lansert en budsjettmodell med tre låseklakker under betegnelsen Varberger 717. Varberger ble produsert i perioden 1991-1998.

Norsk Forsvartsteknologi i Kongsberg begynte å produsere riflen basert på det opprinnelige Lakelander designet. NFT lanserte geværet under navnet Lakelander 389. Det første våpenet ble levert den tredje måneden i 1989. Derav modellnummeret 389. Da Kongsberg Våpenfabrikk gikk konkurs i 1987, ble rifleproduksjonen kjøpt opp av noen ansatte som ønsket å videreføre denne delen av KV. I forbindelse med dette mistet man retten til å benytte varemerket Lakelander. Den neste modellen ble derfor kalt Kongsberg 393. Den første riflen ble levert den tredje måneden i 1993. Derav modellnummeret 393.

Lakelander 389 ble levert i 4 forskjellige varianter; Jakt, Affut, Battue og Sporter. Variantene Jakt, Affut og Battue ble igjen levert i tre forskjellige utførelser av skjefter; Standard, Luxe og Classic.

Skjeftene ble utført i oljebonet tyrkisk valnøtt. Classic utgaven er uten kinnstøtte med klassisk design med hel gummibakkappe. Luxe og Standard utgavene har Monte Carlo design med rollover, kinnstøtte og skotsk nettskjæring. Luxe har framtre med hvit spacer og mørk avslutning. Bakkappen er i gummi med hvit spacer. Stokken ble levert med rembøyler.

Systemet har sylindermekanisme med låsing i framkant. Sluttstykket har tre radialsymetriske låseklakker. Åpningsvinkelen er 60 grader. Slaglengden er 5,9 mm. Sluttstykket kan demonteres for puss ved hjelp av et medfølgende verktøy. Magasinet er formet som en halvsylinder. Foran magasinet, inne i forskjeftet, sitter en spesiell rekylklakk som gir rekyloppdrag forholdsvis langt fremme på skjeftet.

Avtrekkeren er et direkte jaktavtrekk som er justerbart fra 0,5 til 2,0 kg via en stillskrue på hver side. Avtrekkerbøylen er utført i plast. Sikringen har tre innstillinger. I fremre stilling er våpenet usikret. I mellomste stilling er tennstempelet låst, men sluttstykket kan åpnes for tømming av magasin. I bakre stilling er både sluttstykke og avtrekker låst.

Tømming av magasinet kan skje raskt ved at stille sikringen i midterste stilling, åpne hevarmen, trekke sluttstykket i bakre stilling, og trykke på magasinutløseren. Patronene kommer da opp av utkasteråpningen. Hold riflen litt mot siden og fang patronene med hånden.

Riflen ble levert med åpne stålsikter. Baksiktet er justerbart i høyde og side. Frontsiktet har rødt perlekorn. Riflen kunne også leveres uten åpne sikter, og boret ferdig for montasje. Låskassen er frest for Weaver type kikkertmontasje og boret for EAW svingmontasje.

Riflen har egenspredning på 15-30 mm på 100 m avhengig av ammunisjonstype. Før overflatebehandling ble riflen prøveskutt med to patroner med 30% overtrykk, og deretter kontrollert med magnaflux i et magnetfelt med ultrafiolett lys for feil og sprekker.

Merking

Kassens venstre side er merket med kontrollmerke, kronet K, serienummer, samt teksten "Lakelander Mod. 389". Pipens venstre side er merket med kontrollmerker, samt kaliber.

Riflene fikk en bokstavprefiks på serienummeret ut fra hvilken kasse den hadde. For kalibrene oppgitt på denne siden er følgende bokstavkoder foran serienummer benyttet:

C: Rechts kasse/stokk (høyre)

D: Links kasse/stokk (venstre)

X: Enkeltskudd kasse med Rechts kasse/stokk (høyre)

Y: Enkeltskudd kasse med Links kasse/stokk (venstre)

Kilder
Flere bilder
./guns/rifle/bilder/Rifle-Kongsberg-Lakelander-389-2.jpg
Foto: www.kvf.no - Norsk Forsvarsteknologi (NFT) - Sluttstykket kan enkelt demonteres for puss ved hjelp av medfølgende verktøy.

./guns/rifle/bilder/Rifle-Kongsberg-Lakelander-389-3.jpg
Foto: www.kvf.no - Norsk Forsvarsteknologi (NFT) - Avtrekkersystemet har tre innstillinger; sikret, avsikret, samt en mellomstilling som låser tennstempel, men gir mulighet for å åpne sluttstykket for tømming av magasin. Avtrekkeren kan stilles til vekt mellom 0,5 til 2,0 kg via de to stillskruene på sidene.

./guns/rifle/bilder/Rifle-Kongsberg-Lakelander-389-4.jpg
Foto: www.kvf.no - Norsk Forsvarsteknologi (NFT) - Magasinet er formet som en halvsylinder. Foran magasinet, inne i forskjeftet, sitter den spesielle rekylklakken.

Tilbake til