Fangstkanon - M/30
./guns/hval/bilder/Hval-Kongsberg-26mm-Fangstkanon-M30-Fig-2.JPG
Foto: Kongsberg Våpenfabrikk - R.W. - 26 mm fangstkanon M/30 produsert ved Kongsberg Våpenfabrikk (Fig 2).
Modell og produksjon
Type
Fangstkanon
Produsent
Kongsberg Våpenfabrikk
Kunde
Sivil
Modell
M/30
Kaliber
26 mm
Produksjonsperiode
1930-
Antall produsert
Ukjent
Serienummer
-
Tekniske Data
Mekanisme
Baklader
Rørlengde
695 mm
Vekt
150 kg
Beskrivelse

Kongsberg fangstkanon m/30 var designet for fangst av større fisk som størje, brugde, kaskelott, hai samt hval på vekter fra 2-15 tonn. Kanonen kan også benyttes til å skyte ut redningsline på avstander opp til 150 m uten rakett, og 300 m med rakett. Kanonen ble laget for bruk om bord på motorbåter og små dampskip.

Monteringen må være solid med kraftige bjelker som går under dekk og forbindes med spantene. Gjennom disse bjelkene festes stativets 4 ben, hver med 2 stk. 3/4" eller 1" bolter og solide underlagsskiver eller lasker. Stativbenene der utdrager og trekile er festet, bør peke på skrå bakover slik at linen kan ligge oppkveilet som på figur 2. Det kan være nødvendig å avpasse benenes lengde for å få passende skuddhøyde.

Skuddvidden ved 4,5 kg harpun er normalt 30-40 m, men kan gå opp til 60-80 m. Utgangshastigheten er ca. 110 m/s. Første del av linen (forløperen) bør ha diameter på 10-14 mm og holde 1500 – 2000 kg. Lengden bør være 60-80 meter. Totalvekten er ca. 150 kg fordelt på rør med mekanisme (ca. 32,5 kg) og vugge med fundament (ca. 118 kg). Rørlengde er 695 mm. Lengden av harpunen er 880 mm. Lengden av kammeret er 90 mm. Rekyllengden 60-80 mm.

Hylsen er den samme som for Very’s signalpistol. Ladningen er 2,5 gram sortkruttkake og 12 gram ballistitt 167 (0,5 x 2 x 2). Pmax er 1400 atm. Metallhylsene kunne lades ved Kongsberg Våpenfabrikk eller etter anvisning derfra. Det ble advart mot omladning med ukjent krutt.

Konstruksjonen vise på figur 1. Røret er sylindrisk og glattløpet med kaliber 26 mm. Utvendig, midt på det sylindriske parti, har røret en ring som fungerer som bremsehode. Under avfyringen kastes røret tilbake, men bremses i vuggen (8) som fungerer som bremsesylinder. Vuggen er sylindrisk innvendig, men har 4 uttakninger, brede og dype foran, og smalere bakover. Gjennom disse uttakningene slipper bremsevesken (glyserin) forbi stempelringen når løpet går bakover. For å bringe røret fram på plass igjen er det lagt en frembringerfjær rundt røret inni vuggen (15). Foran og bak i vuggen ligger mansjettpakninger (12) rundt røret. Foran er vuggen lukket med en pakningsmutter (16). Vuggen (bremsen) fylles med glyserin eller 1 del vann og 2 deler glyserin gjennom fremste fylleskrue. Det går 1 liter til fyllingen. Oppe på vuggen er siktestangen (19) festet. Skuret er stillbart og har skur for skyting på 40-45 meter og siktehull for 20-30 meters hold. Ved avfiling kan skuret tilpasses under innskyting. Vuggens 2 tapper ligger i lagerskalaer (49) i gaffelen (46). Lagerskalaene holdes på pass ved pinneskruene (50). Gaffelen går med sin tapp gjennom pivotblokken (41) og holdes på plass av kronemutteren (42) og splinten (48). Til pivotblokken er så de 4 ben (43) festet med kraftige skruer (44).

Mekanismen er en enkel skruemekanisme og omslutter rørets bakre del. Bakstykket (3) har innvendig 2 gjengede sektorer som svarer til de 2 gjengede partier på rørets bakre del. Mekanismen låses i lukket stilling ved en bolt som går radielt inn mot tennstempelet (26). Denne bolten sikrer også at tennstempelet ikke kan nå frem mot patronen før mekanismen er helt lukket, det vil si at låsebolten har gått inn i sitt spor på rørets bakplan. Bolten holdes i spent, sikret stilling ved en fjær. Denne er innsatt med en skrue bakerst i mekanismen og virker på en avplatning på bolten. Sentralt gjennom bakstykket går tennstempelet (26) som gjennom koblingsstykket (28) er forbundet med avtrekkerstangen (32). I fjærhuset (25) ligger slagfjæren (27) som foran ligger an mot en brystning på tennstempelet. Ved å føre spennarmen (31) fremover tvinges tennstempel m.m bakover og slagfjøren spendes. Avtrekkeren (35) griper i avtrekkerstangens (32) spandere. Nå er spennarmen (31) også en sikring idet tennstempelet ikke kan få frem så lenge armene står i spenn. Armen må derfor først slås tilbake (sikringen oppheves) før avtrekk kan foregå. For utdragning av hylsen følger en ekstraktor med et hode som passer inn i en uttakning på rørets bakplan.

Ved åpning av mekanismen bør spennarmen alltid stå i sikret (fremre) stilling. Mekanismen åpnes så ved å vri låsebolten ¼ omdreining mot klokken (det vil si i pilens retning mot A) og deretter skru bakstykket (3) ¼ omdreining til venstre. De gjengede partier går da klar av hverandre og bakstykket med tennstempel, spennarm m.v. kan føres rett bakover. Herunder glir den med styreplaten (34) på elevasjonsgaffelen (17). Den skutte hylsen vippes ut med ekstraktoren og ny hylseladning settes inn. Slagmekanismen spennes ved å føre spennarmen fremover. Bakstykket skyves så helt fram igjen – hold med begge hender på bakstykket, og samtidig låsebolten holdes i spenn (mot A) skrues bakstykket på inntil låsebolten knepper inn i sitt spor i røret. Undersøk at bakstykket sitter fastlåst. Blir skuddet ikke avfyrt, bør mekanismen sikres, det vil si spennarmen føres frem. Spennarmen med avfyringsmekanisme kan svinges rundt, men armen bær peke ned, så høyre hånd tar om den under elevasjonsgaffelen.

Justering av anslaget kan skje ved koblingsstykket. Før innsetting av ny hylse, bør harpunen være satt inn i løpet og med en enkel, tynn (dårlig) tråd festet til siktestangens krok (22). Ved innsetting av hylsen og lukking av mekanismen må man alltid forvisse seg om at harpunen ligger an mot hylseladningen. Harpunens klør bør vøre bendslet. Styringen av harpunen skjer enten ved taustyring eller ved sjakkel som vist på tegning 2.

Tauverket må være omhyggelig oppkveilet som vist på samme tegning. Det kan anvendes pinnebrett og butt. I forlengelsen av de første 70-80 meter av linen bør det festes en tykkere line. Muligens vil det være hensiktsmessig å feste en kagge eller tønne på linen, som skyves over bord i del linen løper ut. Fisken vil da gå seg trett og kunne tas inn siden tønnen holder seg flytende. Det er en liten granat under utvikling for montering på harpunen. Denne vil avlive dyret raskt.

Kanonen demonteres ved å skru av elevasjonsgaffel og adskille slagmekanismen. Ta ut koblingsskruen (29) før fjørhuset (25) skrues ut. Festeskruen for låsebolten skrues ut, og skrue , fjær og kopp trykkes ut ved å vri på bolten. Skal glyserinen tømmes, må rør og vugge tas ut av sine lagre. Det bør gjøres av to mann. Skru ut pinneskruene og skyv lagerskalaene ut samtidig som kanonen løftes. Deretter kan rør løftes rett opp og glyserinen tømmes ut av de samme huller som brukes for fylling. Skal glyserinen gjenbrukes, må den renses omhyggelig. Skal pakningsmutteren (16) skrues ut, bør siktestangen skrues av og det samme med bakstykket. Ved utskruing av mutteren vil frembringerfjærem trykke røret fremover. Man må da holde mot. Pakningene kan klemme så hardt om røret, at frembringerfjæren ikke klarer å trykke røret frem. Slå i så fall på rørets baklplan, som kommer rør og frembringerfjær framover. Indre pakning (11 – 12) tas ut ved hjelp av de 2 trekkstenger som følger med blant verktøyet.

Ved sammensetning må først indre pakning omhyggelig på plass. Røret med fjøren påsatt skyves inn og ved å holde ekstraktorsporet rett ned skulle rørets knast gå rett inn i sitt spor i vuggen. Dette sporet hindrer røret fra å vri seg rundt. Ved innpressing av røret skyves frembringerfjæren sammen, og røret kan låses på plass ved å skru bakstykket på. Deretter settes fremste pakning inn hver del for seg. Om nødvendig kan mansjettpakningen hamres inn med en trekile. Alle smøreriller må finnes inn med fett. Så skrues mutteren på, og glysering (1 liter) fylles på. Begge skruer bør da være åpnet. Slagmekanismen settes sammen og elevasjonsgaffelen på, og kanonen er klar til skudd. Etter montering av kanonen bør det avfyres 2-3 skudd hvor man trekker av med snor for å forvisse seg om at monteringen, festet i dekket, er pålitelig.

Merking
Kilder
Flere bilder
./guns/hval/bilder/Hval-Kongsberg-26mm-Fangstkanon-M30-Fig-1.JPG
Foto: Kongsberg Våpenfabrikk - R.W. - 26 mm fangstkanon M/30 produsert ved Kongsberg Våpenfabrikk (Fig 1).

./guns/hval/bilder/Hval-Kongsberg-26mm-Fangstkanon-M30-Fig-4.JPG
Foto: Kongsberg Våpenfabrikk - R.W. - 26 mm fangstkanon M/30 produsert ved Kongsberg Våpenfabrikk (Fig 4).

Tilbake til