Krigsskole-muskett M1843 – En replika
av Svein Rudnå

Ideen til dette prosjektet kom under restaurering av et av disse geværene, SN 19, som hadde blitt gjort om til lampe!

Krigsskole-musketten er laget i totalt 80 eksemplarer, derav 30 med størrelse som de vanlige norske muskett-modellene laget i 1820- og -30 åra. Men siden krigsskolen tok opp elever så unge som 12 – 15 år, var det behov for geværer som fysisk sett var mindre. Derfor ble det laget 25 stk. som var ca. 7 cm kortere, og en serie også på 25 stk. som var ca. 15 cm kortere enn basismodellen. For nærmere info om disse geværene, se www.kvf.no.

I mitt prosjekt valgte jeg å lage maken til den minste modellen. Jeg skal ikke dra dette veldig detaljert men vise hvordan jeg gikk fram, stadier under veis og noen detaljer. Men først måtte jeg finne et slikt gevær slik at jeg kunne måle det opp. Det gjorde jeg på FMU som har alle 3 utgavene. Jeg hadde forberedt meg på forhånd og registrerte over 40 mål for hver modell.

Missing image
I verkstedet startet jeg med pipa som skal være 17-lødig (ca. 17,1 mm) med lengde på 95 cm. Utvendig diameter fra 32 til 20,5 mm. Var så heldig å få tak i emnesrør Ø32 ferdig honet innvendig til 17,1 mm!

Min dreiebenk har ikke kapasitet til at profilen kunne tas i en oppspenning, måtte dele på 2. Det er en jobb å dreie ned til ønsket profil som endte på Ø20,5 i enden. Kammerenden ble boret opp og gjenget innvendig ½ʺ R. Deretter ble kammerenden planfrest på hver side.

Missing image
Trinnvis maskinering.

Missing image
Mye spon etter ferdigdreid pipe.

Svansskruen ble laget av to deler: En kort gjenget bolt ble slagloddet til en passende smidd vinkel.

Laget tennklossen med ei gjengehylse på baksida, tilpasset slik at klossen kom i riktig posisjon og tettet mot pipa. Den ble gjenget for standard nippel (fra Reldor).

Laget framsikte, bajonettklakk og styreklakk for nesebånd. Nå kunne tennkloss, famsikte, bajonett- og styreklakk rettes inn og festes til pipa: Tennklossen ble slagloddet mens framsikte, bajonett- og styreklakk ble mykloddet.

Missing image
Maskerer med tape før jeg smelter inn tinn på pipa, da blir det minimalt med tinn utenfor messingsiktet.

Missing image

Laget deretter låseblikket . For underbeslag og rekylkappe hadde rå-avstøp beregnet for M1829-prosjektet. Profil på selve avtrekkerbøylen avvek, den ble smidd om etter oppvarming i flere trinn.

Nå hadde jeg det jeg trengte for å begynne på stokken. Hadde en 2 x 8 toms planke amerikansk nøtt, anskaffet fra børsemaker Kjell G Larsen. Skar ytre konturerer før jeg tok løpskanalen, tilpasset deretter for svansskruen. Tok ut for rekylkappe, underbeslag og ladestokk, samt stopp-plate for ladestokken under underbeslaget.

For å merke opp for plassering av låsen laget jeg pappmal av låseplate m/bevegelig hane slik at jeg hadde kontroll på geometrien i forhold til at hanen skulle treffe nippel på pipe innfelt i stokken.

Missing image

Missing image

Missing image

Missing image

Missing image

Missing image

Missing image
Nesebånd ble laget av råavstøp jeg hadde for M1829. M/1843-båndet er mye kortene.

Missing image
Bakre og midtre bånd ble laget av 1 mm messingplate, samme tykkelse som på originalene.

Missing image

Missing image

Missing image

Missing image

Alle deler til låsen ble laget på grunnlag av oppmålinger og bilder fra originalen på Festningen. Bildet viser fresing av 4-kanten på «nøtta», aksel med spennro for hel- og halvspenn, for hane.

Missing image

Det å kopiere de fine buene på hanen ga ekstra utfordringer. Vet ikke hvordan de laget dette for 175 år siden, antagelig var det fila som gjorde jobben. På en manuell maskin er det greit å frese buer som har senter sammenfallende med rotasjonssenter for bordet. Hanen ble i utgangspunktet frest oppspent i dens rotasjonssenter. For å kunne frese buer med annet senter måtte jeg lage meg et verktøy der jeg kunne forskyve hanen i forhold til bordets senter. En 100 mm 3-bakker chuck ble montert på en ledig toppsleide fra en dreiebenk, og det hele deretter spent opp i bordsenter.

Missing image

Etter ferdig frest hane kunne jeg fjerne oppspenningsbolten i senter og deretter måle opp og lage 4-kanthullet i hanen.

Her er alle deler til låsen ferdig maskinert og varmebehandlet

Missing image

Missing image

Missing image

Så noen bilder av det ferdige resultatet:

Missing image

Missing image

Missing image

Missing image

Missing image

Missing image

Missing image

Til slutt bilder av kopien sammen med storebror-originalen, SN 19:

Missing image

Missing image

Missing image

Missing image

Kongsberg, 8. januar 2019
Svein Rudnå